punk is not dead

15 sep

Muzika je postala izrazito dosadna. Toliko je malo novih albuma koji zaista ulaze pod kožu. Pritisak pop kulture na izvođače da budu po svaku cenu moderno otuđeni i šablonski prepoznatljivi izrodio je niz nemaštovitih i nedovoljno intimnih ploča koje služe samo da bi popunile aktuelne muzičke liste. Koliko smo postali nesigurni u svoj svet? Postali smo toliko uplašeni od provere sopstvenih kvaliteta da se krijemo ispod matrica kulturno odobrenih obrazaca. Neuspeh je postao izvor mračnog straha od neprihvatanja i glavna mentalna prepreka da oslobodimo taj „vrli novi svet“ koji je jedini izvor prave hrabrosti.

Sedeo sam u studiju sa LovBoy-em posle mora i polako shvatao (dok smo preslušavali pesme) da moramo da idemo još dalje i dublje od uobičajenog pristupa. Jedina prava aktuelna muzika je ona koja se već nalazi u budućnosti. Koja predviđa buduće staze i stvara novu estetiku. Naš novi (drugi) album će predstavljati  viziju emotivnog sveta čoveka budućnosti koji se oslobađa okova nametnutih očekivanja. Sloboda se nalazi u punk stavu. Ovaj album neće da poštuje nametnuta pravila. Aranžmani pesama su već razbijeni nestandardnom strukturom koja je bliža klasičnoj muzici nego pop formi. Sada smo ušli u fazu dekonstrukcije zvuka. Jedini limit je mašta. Prljavo, neočekivano, drsko.

Društveni uspeh nas ne interesuje. Mišljenja relevantnih kritičara nas ne interesuju. Stavovi muzičkih urednika nas ne interesuju. Vraćamo se u srž odakle je sve i krenulo. U detinjstvo. U igru. Okviri su samo iluzija. Okviri su samo u glavi. Granice ne postoje. Sve je moguće i sve je dozvoljeno. Tek sada smo zaista ušli u ring.

„The man who has no imagination has no wings.“

Muhammad Ali

Advertisements

Jedno reagovanje to “punk is not dead”

  1. preslicavanje septembar 15, 2010 u 1:04 pm #

    Nakon ovakvog ekspozea, ocekujem neocekivanost (!!!) dostojnu prvenca Šarla Akrobate, krcatu rešenjima prvih albuma The Wire, brutalnost Gang of Four i pamet Talking Heads 🙂
    A sve to prozeto filozofijom ranog Brajena Enoa!

    Raštimajte gitare i pokvarite metronom.
    E, sad svirajte.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: